Sådan undgår du skimmelsvamp i din bolig 

Skimmelsvamp er enhver husejers store skræk. Det er ikke sjovt at få inden for dine døre og ikke nok med, at det kan være svært at slippe af med igen, så kan det faktisk også have en række af uheldige helbredsmæssige konsekvenser at bo i en bolig, der er angrebet af skimmelsvamp.

Vil du gerne blive klogere på, hvordan du kan spotte helbredsmæssige symptomer på skimmelsvamp, og hvordan du bekæmper hussvamp? Og ikke mindst, hvordan du kan minimere risikoen for, at du bliver en af de uheldige ejere af en bolig med skimmelsvamp, ved for eksempel at investere i et effektivt ventilationsanlæg? Så læs med her, hvor vi dykker ned i alt, der er værd at vide om skimmelsvamp.

Hvad er der af helbredsmæssige symptomer på skimmelsvamp?

Det er ikke alle mennesker, der vil opleve symptomer på skimmelsvamp, hvis de bor i en bolig, hvor der er svamp i huset. Men de, der reagerer på det, kan være meget generet af det. De vil typisk opleve følgende symptomer ved skimmelsvamp:

 • Ondt i hovedet og træthed
 • Koncentrationsbesvær og hukommelsessvigt
 • Kløende øjne og tilstoppet næse
 • Svimmelhed og døsighed
 • Hæshed og brændende hud

Det er meget forskelligt, hvordan vi hver især reagerer, hvis vi lever i et husmiljø med skimmelsvamp. Nogle vil opleve flere gener ved skimmelsvamp, mens andre slet ikke vil være påvirket af det. Især børn og allergikere har en tendens til at reagere med en eller flere af ovenstående symptomer. Og kvinder er mere disponible for skimmelsvamp symptomer end mænd. 

Bekæmpelse af hussvamp – når helbredet bliver påvirket

Er du så uheldig, at du har symptomer på skimmelsvamp i lungerne eller døjer med skimmelsvamp hoste, er det første skridt at gå til lægen. Har du helbredsmæssige problemer, der er relateret til hussvamp, er det vigtigt, at du ikke lader det stå til. Så skal du have undersøgt din bolig og sat ind med fjernelse af skimmelsvamp hurtigst muligt. 

Du kan selv give dig i kast med at undersøge din bolig for skimmelsvamp, og du kan også med fordel tage kontakt til en tømrer eller en anden type af virksomhed, der har erfaring med den slags. Oplever du symptomer på skimmelsvamp i huset, er det afgørende, at du får gjort noget ved – og gerne så hurtigt som muligt, så du kan slippe af med de helbredsmæssige gener. 

Fjernelse af skimmelsvamp – sådan gør du

Hussvamp kan komme i forskellige afskygninger, og en af de mest udbredte er den velkendte skimmelsvamp. Men hvad gør man ved skimmelsvamp?

Finder du sort skimmelsvamp i din bolig, er det afgørende, at du ikke lader det stå til, men at du gør noget ved sagen. I mange tilfælde kan du vaske skimmelsvamp væk med et middel som klorin eller rodalon, men det vil sjældent være nok. Tit er du nødt til også at fjerne de materialer, som er blevet angrebet af skimmelsvamp. 

Det afhænger dog af hvor store områder, der er blevet angrebet, og hvorvidt der er tale om skimmelsvamp i kælderen eller i et af de rum, hvor du og din familie opholder jer meget.

Opdager du en anelse ved vindueskarmen på badeværelset, er det helt naturligt, at det kan opstå her, og her er vores bedste råd til dig, at du vasker det grundigt af og tænker meget over at få luftet godt ud på dit badeværelse, hver eneste gang det er i brug.

Finder du skimmelsvamp i stuen eller andre steder i boligen, hvor der ikke burde være tilstrækkeligt med fugt til, at der kan vokse svampe, bør du ikke stille dig tilfreds med at vaske det af og blive bedre til at lufte ud dagligt. Så skal du have fundet årsagen til problemet, så det ikke vokser sig endnu større.

Hvad kan skimmelsvamp skyldes?

 • Et utæt tag eller utætte vinduer
 • En vandskade som eksempelvis et sprunget vandrør eller oversvømmelse
 • Dårligt indeklima på grund af, at der ikke bliver luftet tilstrækkeligt ud.
 • Dårligt indeklima på grund af, at der bliver tørret tøj i boligen, ikke bliver luftet ud efter brusebad, eller der ingen anvendelse af emhætte er under madlavningen.
 • Vægge, der er dårligt isolerede, og som derfor afgiver kondens.

Test din bolig med skimmelsvamp test 

Måske har du hørt, at du kan bruge din næse til at tjekke din bolig for skimmelsvamp, og nu sidder du måske tilbage med spørgsmålet: Hvordan lugter skimmelsvamp? Det er rigtigt, at skimmelsvamp kan lugte, men din bolig kan altså også sagtens være angrebet af svamp, uden at du har en chance for at kunne lugte det. 

En skimmelsvamp test kan være med til at afsløre, om din bolig er blevet angrebet, og om du bør sætte ind med skimmelsvamp bekæmpelse. Du kan gå frem på mange forskellige måder, når du vil foretage en måling af skimmelsvamp, og det er noget, som du med fordel kan lade en professionel tage sig af.

Hyppigst anvendte skimmelsvamp undersøgelser

 • Luftmåling
 • Måling ved hjælp af aftryksplade
 • Mycometer-test
 • DNA-test

Hvad kan du selv gøre for at undgå hussvamp?

Investerer du i et af AIRbyNATUREs moderne ventilationssystemer, kan du nedsætte risikoen for skimmelsvamp betydeligt. Det giver dig et meget bedre indeklima og fjerner fugt. Er du ikke helt der, hvor du vil betale for et ventilationsanlæg, er det vigtigt, at du er meget opmærksom på, hvor meget du lufter ud i din bolig.

Luft gerne ud tre gange dagligt af op til et kvarters varighed i alle rum, og luft altid ud på badeværelset, når du har været i bad. Husk også altid at tænde for din emhætte, når du laver mad i køkkenet. 

Vil du gerne vide mere om vores ventilationssystemer?

Vil du gerne vide mere om, hvordan et ventilationssystem kan hjælpe dig med at undgå skimmelsvamp eller andre former for hussvamp? Så er du mere end velkommen til at kontakte os hos AIRbyNATURE. Ring til os på telefon 64 63 71 00, og du kan sende os en mail på info@airbynature.com

MODTAG ET UFORPLIGTENDE TILBUD PÅ AIRBYNATURES VENTILATIONSSYSTEMER

Udfyld formularen eller ring 64 63 71 00,RØRFRI VENTILATION

Med AIRbyNATURE får du et komplet ventilations- og varmegenvindingsanlæg i et enkelt og diskret design, hvor luften føres igennem bygningens rum uden rør eller luftkanaler.

Det energieffektive og støjsvage system sikrer et rent og sundt indeklima.

Anlægget kan nemt og hurtigt installeres i eksisterende boliger, kontorer, skoler, institutioner osv., men det kan også med fordel anvendes til ny-, til- og ombygning.

HURTIG OG NEM INSTALLATION

GOD ØKONOMI OG PENGE AT SPARE

NEM ADGANG TIL SERVICERING OG INGEN BØVL

GODT INDEKLIMA OG BEHAGELIG TEMPERATUR

GODT INDEKLIMA I DIN EGEN BOLIG

Et ventilationssystem fra AirByNature er en nem, effektiv og økonomisk løsning til dig, der ønsker det bedste for huset, helbredet og familien.

Du skal vælge et ventilationssystem fra AirByNature, hvis din boligs indeklima er påvirket af skimmelsvamp, fugt, støv, pollen eller det har et højt niveau af CO2 eller radon.

For familier med allergi og astma, huse med pejs og brændeovn og for dig med et ønske om et behageligt indeklima, er AirByNatures ventilationssystem den rette løsning; nem, skånsom, hurtig og økonomisk.

INDEKLIMAKORT

Bestil et indeklimakort, så du selv kan lave en hurtig måling af indeklimaet i din egen bolig. Bestil indeklimakortet her.

UFORPLIGTENDE TILBUD

Det kan være svært at forestille sig, hvad en god og effektiv ventilationsløsning koster. Lad os hjælpe dig og din familie ved at lave et uforpligtende tilbud. Se mere her.

FØLG OS PÅ FACEBOOK

Følg os på Facebook. Vi laver bl.a. nyttige opslag om et godt og sundt indeklima.

KUNDEOPLEVELSER

Gretes allergi og kælderproblemer

Grete har problemer med pollenallergi. Samtidig har hun udfordringer med en kælder, der er fugtig samt lugter af kælder.

Vi installerede fem enheder i huset: 1 vekselenhed i kælder, 1 vekselenhed på 1 sal, samt 3 hjælpe-/inde-enheder (soveværelse, stue samt kælder). Det hele blev installeret på 1 dag.

Allergien er meget aftagende, kælderen er lugtfri og fugten er meget aftagende efter blot 2 mdr. Samtidig kan Grete lettere styre temperaturen i hele huset og hendes varmepumpe,- og brændeovns varmebidrag er væsentlig bedre udnyttet.

Anne Maries støvmideallergi og fugtige luft

Anne Marie Bisgård har døjet meget med fugtig luft og allergi.

Vi installerede en vekselenhed og en hjælpe-/inde-enhed for at ventilere hele stueetagen i hendes hus. De blev installeret på en dag.

Anne Marie oplever nu rigtig dejlig og frisk luft og lav fugtighed i huset. Samtidig er hendes allergi aftagende.

MODTAG ET UFORPLIGTENDE TILBUD PÅ AIRBYNATURES VENTILATIONSSYSTEM

Udfyld formularen eller ring 64 63 71 00,